PL Portfolio

Gijs van Empel

Dit jaar heb ik 3 leerdoelen gekozen die mij een betere ondernemer zouden moeten maken.
1. Ondernemen in de zorg, een nieuwe markt leren kennen. En in deze markt een product/dienst op kunnen zetten.
2. Grafische skills, hoe belangrijk is het om een bedrijfsidentiteit te hebben? Hoe makkelijk is het als je die zelf kan maken.(P4)
3. Presentatievaardigheden, na dit jaar kan ik een stuk beter pitchen voor grotere groepen.

4. Organisatie en netwerk, nieuwe stappen zetten in het verbreden van mijn netwerk. (P4)
5. Poster en feedback (P4)

whing hondenvoer milieu
0
KG plastic bespaard
0
KG CO2 Bespaard

Leerdoel 1

Ondernemen in de zorg: 70uur

Leerdoel afgerond

Ondernemen in de zorg is een module vanuit Avans waarbij ORM-Studenten en Fysio studenten samen een product op moeten zetten in de zorgmarkt.

Waarom maakt dit mij een betere ondernemer?
Ik leer een nieuwe markt kennen, deze markt is een heel stuk anders dan bijvoorbeeld de voedselmarkt. Er komen een hele hoop andere regeltjes bij kijken, en je hebt te maken met andere soorten van
financiering.
Ik zat in een groepje met 3 fysio-studenten. Deze heb ik geholpen met opdrachten etc. Ik heb bijvoorbeeld tijdens een les waar we ons pitchdeck moesten maken, geholpen met hoe alles in elkaar valt. Dat je verschillende thema's moet behandelen; Probleem, oplossing, hoe verdienen we hier geld aan? Ze gaven aan dit erg fijn te vinden.

Wat heb ik concreet gedaan?

Hoe heb ik deze uren verdeeld?
Elke week hadden we 2 uur les, in deze 2 uur kregen we uitleg over wat we dit keer gingen doen. Voor Ondernemerschapstudenten was het makkelijke stof, een BMC maken met elke les een nieuw blok. Het was een spoedcursus ORM jaar 1 eigenlijk. Wat ik wel heb geleerd zijn de andere facetten van de markt. Verschillende gesprekken met financieringspartners zoals ABN-Amro. Ook heb ik geleerd dat de verzekeraar een klant van je kan zijn. Er zijn ontzettend veel producten die onder de zorgverzekering vallen.

0
KG plastic bespaard
0
KG CO2 Bespaard

Leerdoel 2

Grafisch ontwerp skills: 60uur

Leerdoel afgerond

Als je denkt aan een bedrijfsidentiteit dan hoort daar natuurlijk een Brandbook bij. Dit is een pdf waar je bedrijfsidentiteit instaat. Logo's, kleuren en lettertypes die uitstralen wat jij wilt voorstellen met jouw bedrijf.

Waarom maakt dit mij een betere ondernemer?
Ik leer hoe ik om moet gaan met Photoshop, Indesign en Illustrator. Ook kan ik woorden omzetten in een bedrijfsidentiteit. Zo heb ik dat ook met onze eigen bedrijfswebsite gedaan. Wij willen duurzaamheid uitstralen, zo heb ik bijvoorbeeld geleerd dat bruin een duurzame kleur is, omdat karton bruin is.
Ook heb ik veel dingen geleerd van kleurpsychologie op verpakkingen. Zo kan je met leuke kleuren een heel ander bericht brengen dan dat je alleen maar grijstinten gebruikt.

Wat heb ik concreet gedaan?

Toelichting op activiteiten;
Ik heb allereerst een account aangemaakt op Fiverr.com dit is een website waar mensen mij in kunnen huren om verschillende merk-gerelateerde klussen kunnen geven waar ze me vervolgens voor betalen. Ik heb dus 2 bedrijven geholpen met hun bedrijfsidentiteit. Een van deze bedrijven heb ik ook geholpen met verpakkingen.
Dit bedrijf is Lexx contacts. Lexx contacts is een startup van Wouter van Voorst tot Voorst. Wouter heeft lang gewerkt bij Boldking als chief customer. Hij heeft dus enorm veel ervaring van Boldking en ik vind persoonlijk Boldking een ontzettend gaaf bedrijf, mede door hoe ze marketen en hoe ze alles vernieuwend aanpakken.
Zoals je kan zien in de bewijslast vond Wouter het fijn om met mij te werken. Ik heb zelfs nog geïnformeerd over een mogelijke stageplek. Hier gaan we komend weekend nog over bellen.

De feedback, en dus bewijslast die ik heb ontvangen van Wouter (Lexx contacts.)

Leerdoel 3

Presentatievaardigheden: 70uur

Leerdoel afgerond

Het staan voor grote groepen, of pitchen voor belangrijke mensen is een ontzettend belangrijk deel van een ondernemer. Je moet niet bang zijn om voor een grote groep mensen te staan. Daarom heb ik dit leerdoel gekozen.

Wat zou ik nog kunnen verbeteren aan mezelf op dit gebied?
Wat ik nog zou willen leren is dus hoe je mensen zodanig kan vertrouwen of testen hierop. Hoe kan je mensen aanvoelen en hoe weet je of ze hetzelfde denken als dat jij doet. Hierin zijn meerdere valkuilen voor mezelf te vinden en daarom lijkt dit echt nog een goed leerpunt.

Wat heb ik concreet gedaan?

Zoals je in de bewijslast ook kan vinden vond Inge het fijn om met me samen te werken. Dat vind ik erg positief, omdat een fijne werksfeer het halve werk is.
Iris geeft aan dat ze me nog een keer wil zien op de open dag. Dat geeft dus ook aan dat ze vond dat ik alles goed heb gedaan.

Leerdoel 4

Organiseren en netwerken: 60 uur

Leerdoel afgerond (P4)

Als ondernemer ben je niks zonder je netwerk, je netwerk is in principe een groep mensen waar je op kan bouwen. Dit zijn mensen met expertise die je zelf niet hebt, deze mensen kunnen je helpen als je ergens op vastloopt. Ik ben er zelf van overtuigd dat een netwerk een ondernemer maakt of kraakt.

Ik heb dus de laatste schoolperiode vooral gekeken naar mijn netwerk- en organisatie vaardigheden. Allereerst ben ik gaan kijken naar bestaande organisaties waar ik makkelijk iets kon helpen; al snel kwam ik in contact met de activiteitencommissie van de voetbalvereniging. Hier heb ik me bij aangesloten. Er zijn verschillende activiteiten georganiseerd waar ik aan meegeholpen heb.

Ook ben ik verder gegaan met het contact onderhouden met eigenaar van Lexx; een startend contactlenzen bedrijf. Ik heb Wouter een paar blokken geleden leren kennen en we konden het goed vinden met elkaar. Inmiddels heeft hij zijn product gelanceerd en hij had het druk; hij wilde mij er graag al bij hebben. Ik mocht al stage bij hem lopen maar ik wilde hem graag ook helpen in de periode hiertussen. Ik heb dus sindsdien meerdere meetings bijgewoond. Hierin heb ik ontzettend veel geleerd, enorm veel marketing termen die ik op school krijg worden niet in de praktijk gebruikt. En andersom ook, veel van wat er in de praktijk rondgaat krijgen we niet op school. Hier een paar voorbeelden; UGC - AGC Dit staat voor User generated content en Actor generated content. Bij het bedrijf waar we aan tafel zaten maakte deze 2 vormen 80% van hun portfolio. Het is zo belangrijk en we krijgen er niks van mee op school, oke. Offer een offer gaat onder veel namen, een offer is eigenlijk iets wat te goed is om waar te zijn. Het is een koopje voor de klant om deze binnen te halen. Deze begrippen heb ik uit 1 gesprek gehaald. In het totaal heb ik 3 gesprekken mee gevolgd met externe bedrijven. Ik heb ook met Wouter om de tafel gezeten om te kijken wat interessant is voor Lexx.

Wat heb ik concreet gedaan?

Zoals je in de bewijslast ziet heb ik een gesprek met Wouter via Whatsapp over de meetings. Hij stuurt me af en toe een bericht of ik tijd heb en dan neemt hij me mee om mee te denken en inzichten te geven. Voor mij is het vooral belangrijk dat ik bekend wordt met de begrippen waar we het over hebben. Ook ben ik aangenomen als voorzitter bij de ABC, een netwerk-organiserend orgaan.

Poster met feedback

Gijs van Empel, Docent: Chris Veeningen

De bovenste feedback is van Daan van Aert – D3, de onderste feedback is van Antoine Wijkhuis – D3.

0
KG plastic bespaard
0
KG CO2 Bespaard

Hoe heeft dit mij een betere ondernemer gemaakt?

Whing.nl

Ik heb veel geleerd, zowel dingen die ik echt wilde leren als dingen die ik heb ontdekt terwijl ik daar helemaal niet mee bezig wat.
Over het algemeen ben ik een stuk beter geworden in Photoshop en Illustrator, ben ik minder bang geworden als het gaat om presenteren, en heb ik kennis opgedaan van een nieuwe en andere markt. Dit is allemaal heel interessant maar waar het echt om gaat is hoe deze mensen mij hebben veranderd.

Ik kreeg feedback dat ik bijvoorbeeld wat langzaam reageer, dat heb ik weten te verbeteren. Zoals aangegeven vind iedereen waarmee ik heb gewerkt het ook daadwerkelijk fijn om met me te werken. Dat vind ik altijd een super goed compliment. Als mensen het fijn vinden om met je te werken dan creëer je een leuke en fijne werksfeer en dat is nodig wil je op elkaar kunnen vertrouwen.
Dan hebben mensen ook laten weten dat ik erg to the point ben. Ik zeg waar het op staat ook al is dit soms in mijn nadeel. Dat vinden sommige mensen fijn maar dat is wel heel erg regio gebonden. Ik heb bijvoorbeeld een klant gehad uit het buitenland, die vond het heel raar dat ik zei dat ik het niet mooi vond. Uiteindelijk is daar wel iets super tofs uitgekomen. Hij gaf dit later aan.

Veel geleerd, veel genetwerkt, veel uren gemaakt. In mijn ogen weer een positieve afronding op het vak PL.

Onderstaand zijn de vragen die me kritisch hebben leren nadenken over mijzelf en dieper in leren te gaan op de gekregen feedback. Ik zie mijn zwakke punten in en ik weet van mezelf waar ik me kan verbeteren. Wat vooral betrekking heeft op mijn communicatie in een schriftelijke vorm.

0
KG plastic bespaard
0
KG CO2 Bespaard

Flowers